06 Οκτωβρίου 2012

Η … belle epoque της βίας


Δεν είναι χωρίς βάση οι αναλογίες που πολλοί σχολιαστές βρίσκουν με τη γερμανική δημοκρατία της Βαϊμάρης, σε μια προσπάθεια τους να αναζητήσουν ιστορίες αναφορές και παραδείγματα για να εξηγήσουν το πολιτικό γίγνεσθαι της τρέχουσας περιόδου, που συνταράσσεται από την κρίση χρέους στην Ε.Ε. και τη διαδικασία της ελεγχόμενης χρεοκοπίας την οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Σχεδόν έναν αιώνα μετά τη γερμανική και κατ” επέκταση παγκόσμια τραγωδία που πυροδοτήθηκε από την επικράτηση του φασισμού, η Ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται με επίκεντρο την Ελλάδα, μια χώρα που αμφιρρέπει με χαρακτηριστική ευκολία ανάμεσα στη φαρσοκωμωδία και τον μελοδραματισμό. Εδώ γεννήθηκαν άλλωστε και τα δύο είδη.
Θεατές λοιπόν σ” αυτό το θέατρο του παραλόγου, βλέπουμε να επαναλαμβάνονται – ως επικίνδυνη έστω, αλλά φάρσα προς το παρόν – στις μέρες μας, στην Ελλάδα, όλα εκείνα τα δεινά και οι ακραία φανατισμένες παθογένειες του γερμανικού εθνικισμού που οδήγησαν τη χώρα στη διάλυση και την οικουμένη στον όλεθρο. Να “μαστε, λοιπόν, στην Ελλάδα του σήμερα, στο γερμανικό ούτως ή άλλως προτεκτοράτο, στο έδαφος του οποίου-ξεφυτρώνουν frikorps και τάγματα εφόδου (Sturm Abteilungen), με αίμα, ρατσισμό και φετιχιστική δαιμονοποίηση του διαφορετικού.
Η σύγχρονη εκδοχή ενός ανθρωπολογικού «συμπιλήματος» μεταξύ του Ερνστ Ράιμ και του Γιόζεφ Γκέμπελς, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ήταν εξαιρετικά αποκαλυπτικός στη διάρκεια των εγκαινίων των γραφείων του σε υπολανθάνουσα εκδοχή και ερμηνεία «κόμματος» της Χρυσής Αυγής στα Τρίκαλα.
Μέσα σ” έναν εθνοκάπηλο ενθουσιασμό τα στελέχη του νεοναζιστικού μορφώματος, παραδομένα στην εκστατική μέθεξη ενός φολκλορικού μιλιταριστικού παραληρήματος, έψαλλαν εσφαλμένα τους στίχους του εθνικού ύμνου, με τον εκπρόσωπο Τύπου όμως να προβαίνει σε μια αποκαλυπτικά ανατριχιαστική διατύπωση: «Οι δικές μας οι συγκεντρώσεις» είπε «δεν είναι κομματικές ή πολιτικές, θυμίζουμε περισσότερο πράγματι στρατιωτική μονάδα». Και άρχισαν τα παραγγέλματα…
Πριν όμως, όλες τις προηγούμενες ημέρες δηλαδή, τα freikorps δεν είχαν μείνει στα λόγια και στις διατυπώσεις. Είχαν φροντίσει να κάνουν ξεκάθαρα γνωστές τις θέσεις και τις προθέσεις. Από εκεί που μέχρι πριν από λίγους μήνες το αυγό του φιδιού κρυβόταν μέσα στο απαραβίαστο περιθωριακό κέλυφος του και η όποια δράση γινόταν σε καθεστώς άκρας συνωμοτικότητας, τώρα το κεφάλι του φιδιού ξεμύτισε και προκαλεί βγάζοντας διχαλωτή γλώσσα.
Οι μέχρι πρότινος κρυπτόμενοι φαιόχρωμοι βγήκαν στο σκοταδιστικό τους «φως» φορώντας μπλουζάκια με το σήμα της Χρυσής Αυγής κι έχοντας ως επίφαση το ποσοστό της εκλογικής επιλογής και σβαρνίζουν λαϊκές μετατρέποντας τις «επιβαρυμένες» από την παρουσία του μεταναστευτικού στοιχείου γειτονιές του κέντρου της Αθήνας σε συνεχείς και αλληλοδιαδεχόμενες «Νύχτες των Κρυστάλλων».
Αφιονισμένοι
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα τάγματα εφόδου αρέσκονται στο να εξαπολύουν καθημερινές νυχτερινές εφόδους στα γραφεία της τανζανικής κοινότητας που βρίσκονται στη συμβολή των οδών Φυλής και Λεμεσού στην πλατεία Αμερικής.
Σε μια από τις τελευταίες ανακοινώσεις της κοινότητας, περιγράφεται το αίτιο και αιτιατό του αφιονισμένα ρατσιστικού πογκρόμ. «Άτομα που μας συστήθηκαν σαν επιτροπή κατοίκων πρώτα μας ζήτησαν τα σχετικά έγγραφα για τα γραφεία μας, παρ” ότι δεν είχαν κανένα δικαίωμα καθώς δεν ήταν αστυνομικοί. Εμείς σε ένδειξη καλής θέλησης τα δείξαμε και αποχώρησαν. Επέστρεψαν όμως την επόμενη μέρα μαζί με 60-70 άτομα που μας έβριζαν και μας απειλούσαν. Όταν η αστυνομία μας απομάκρυνε από τα γραφεία μας για λόγους ασφάλειας αυτή η ομάδα λίγο αργότερα εισέβαλε σε αυτό και το κατέστρεψε ολοσχερώς».
Στον συγκεκριμένο χώρο λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη, ενώ διεξάγονται δημιουργικά παιχνίδια για παιδιά και άλλες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες εδώ και πολλά χρόνια.
Το ίδιο βράδυ πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις με καταστροφές σε άλλα δυο μαγαζιά μεταναστών στην περιοχή.
Παραδοξότητα πρώτη: Η αστυνομία απομάκρυνε για λόγους ασφαλείας τους ενοίκους από το οικιακό άσυλο τους. Παραδοξότητα δεύτερη: Η αστυνομία μετά τις δεδηλωμένες απειλές δεν έλαβε καμία μέριμνα για την ασφάλεια κτηρίου και ενοίκων. Παραδοξότητα τρίτη: Η αστυνομία δεν συνέλαβε κανένα από τα μέλη του freikorp.
Την επόμενη ημέρα, την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου, η αποχαλινωμένη θρασύτητα εκδηλώθηκε κι εκφράστηκε μέρα μεσημέρι. Σύμφωνα με το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, ύστερα από έκκληση των μελών της τανζανικής κοινότητας, η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ βρέθηκε στο τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα μαζί με εκπροσώπους του συλλόγου.
Σύμφωνα με όσα διαπιστώθηκαν, από το.. εγνωσμένης ευαισθησίας και αμεροληψίας Α.Τ είχε ξεκινήσει προανακριτική διαδικασία για τις επιθέσεις, ενώ δυο άτομα είχαν αναγνωριστεί από μετανάστες ως εμπλεκόμενοι σε επιθέσεις εναντίον τους και είχαν προσαχθεί.
Λίγο αργότερα, στο αστυνομικό κατάστημα έφτασαν σε συμπαράσταση των συλληφθέντων ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Η. Παναγιώταρος, η θ. Σκορδέλλη και αλλά στελέχη του κόμματος και, σύμφωνα με όσα δημόσια έχουν καταγγελθεί, «εξελίχτηκε ένα πρωτοφανές σκηνικό. Οι αστυνομικοί υπεύθυνοι για την προανάκριση πίεζαν τους μετανάστες να μην προβούν σε αναγνώριση των προσαχθέντων και όταν ένας από αυτούς έδωσε παρ» όλα αυτά την κατάθεση του, τον έθεσαν υπό… κράτηση, ενώ ο μηνυόμενος εξακολουθούσε να περιφέρεται ελεύθερος»!
Ο μηνυτής δέχθηκε επί ώρες πιέσεις από τους αστυνομικούς να ανακαλέσει και τελικά υπό τον φόβο της ενοχοποίησης του υποχρεώθηκε να το κάνει. Όση όμως ώρα εκτυλίσσονταν αυτά, στον χώρο του τμήματος, όπως σημειώνουν οι καταγγελίες, κυκλοφορούσαν ελεύθερα, μπαίνοντας και στα γραφεία των αξιωματικών, διάφοροι γνωστοί ως… κάτοικοι, μέλη της Χρυσής Αυγής, χωρίς κάνεις να ενοχλείται από την παρουσία τους, ενώ μία γυναίκα φέρεται πως επιχείρησε να αφαιρέσει από το γραφείο του προανακριτικού υπαλλήλου, παρουσία του μάλιστα, το dvd με τα γεγονότα της επίθεσης που η Άμεση Δράση είχε παραδώσει για να επισυναφθεί στη δικογραφία. Ούτε η συγκεκριμένη κυρία συνελήφθη.
Την ίδια ώρα, έξω από το Α.Τ. μαζεύτηκαν μερικές δεκάδες φίλοι του… «κόμματος», που προσπαθούσαν ανενόχλητοι να δημιουργήσουν κλ-μα τρομοκρατίας για τη δικηγόρο και για τα μέλη του συλλόγου, βρίζοντας και απειλώντας. Όπως επίσης σημειώνεται, «τέτοια περιστατικά με προπηλακισμούς αλληλέγγυων δικηγόρων που έχουν επιχειρήσει να συμπαρασταθούν σε θύματα ρατσιστικών επιθέσεων στην περιοχή έχουν ήδη συμβεί επανειλημμένα με την ανοχή και μάλλον συνδρομή των αστυνομικών του συγκεκριμένου Τμήματος».
Εξαιτίας της έντασης και της επαπειλούμενης διασάλευσης της δημόσιας τάξης και ειρήνης, στο σημείο κατέφθασαν διμοιρίες ΜΑΤ. Παρά την εκεί παρουσία τους, όταν η Γιάννα Κούρτοβικ βγήκε από το Τμήμα δέχθηκε επίθεση από τους συγκεντρωμένους που εκτόξευαν χυδαίες βρισιές και αντικείμενα εναντίον της ενώ μία εκ των επιτιθέμενων, που τελικά ύστερα απόδειξη και απαίτηση της δικηγόρου συνελήφθη από τους αστυνομικούς, συνέχισε να υβρίζει και με προφανή την ανοχή των θηριωδών αστυνομικών που την είχαν «συλλάβει», της επιτέθηκε και τη χτύπησε παρουσία τους.
Καθεστώς αταξίας
Κι επειδή η δράση των freeikorps και η ανάδραση της ρατσιστικής βίας υπό την ανοχή της αστυνομίας προκαλούν διαδραστικά την αντίδραση, χωρίς αυτό ως επισήμανση σε τίποτα να τη δικαιολογεί, για την αντιμετώπιση των ταγμάτων εφόδου δημιουργήθηκαν τα αντιφασιστικά περίπολα και εύκολα μπορεί κάποιος να εκτιμήσει τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται…
Εν τη απουσία του κράτους και των συντεταγμένων θεσμών του, που, όπως σημειώνουν οι αλλεπάλληλες καταγγελίες, μάλλον προς τη διαχείριση της σοβούσας κρίσης με μεροληπτικά κριτήρια και θέσεις παρουσιάζεται όσες φορές εμφανίζεται, την προστασία των υπό ανηλεές σφυροκόπημα και ρατσιστικό πογκρόμ μεταναστών ανέλαβαν με περιστασιακές περιπολίες αντιφασιστικά μηχανοκίνητα μεταβατικά αποσπάσματα αντιεξουσιαστικής συγκρότησης.
Στο πλαίσιο αυτό, η τελευταία φορά που οργανώθηκε μία τέτοια περιπολία ήταν το βράδυ της περασμένης Κυριακής, στη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν συμπλοκές μεταξύ των αναρχικών και «σεσημασμένων» ατόμων της περιοχής για συμμετοχή σε βίαιες κι ενίοτε αιματηρές επιθέσεις ξενπλασίας, ως επίσης και δεδηλωμένων «φίλων» του νεοναζιστικού κόμματος.
Απόρροια αυτής της πρωτοβουλίας ήταν ο τραυματισμός δύο ατόμων. Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο, η συνομοταξία των παραδοξοτήτων που είδαμε κι επισημάναμε ότι συγκλίνουν σε προηγούμενες περιπτώσεις με αντίθετη «εκφορά» λόγου και έργου επιθέσεις, δεν ίσχυσαν εδώ.
Η αστυνομία μ” ένα αιφνιδιαστικό όσο αστραπιαίο Μπλίτσκριγκ , εγκλώβισε τη μια από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές και προχώρησε σε μαζικές συλλήψεις. Συνολικά δεκαπέντε άτομα συνελήφθησαν, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν δικογραφίες και ασκήθηκαν βαριές κατηγορίες.
Το αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε στη συμβολή των οδών Φυλής και Μηθύμνης, πολύ κοντά δηλαδή στα γραφεία της τανζανικής κοινότητας, που βρίσκονται σε καθημερινή ασφυκτική πολιορκία, υπό την προφανή ανοχή της αστυνομίας, που εμφανίζεται κατά το δοκούν αποτελεσματική.
Όπως έγινε γνωστό μέσα από την ιστοσελίδα εναλλακτικής ενημέρωσης Athens.indymedia.org, οι αντιφασιστικές περιπολίες μπήκαν σε εβδομαδιαία διάταξη και, μάλιστα, δύο αναρτήσεις συνοδεύτηκαν με βίντεο προς επίρρωση των όσων αναγράφονται και περιγράφονται.
Η προηγούμενη της Κυριακής αντιφασιστική περιπολία είχε γίνει μια εβδομάδα νωρίτερα, και συγκεκριμένα «το Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 140 αναρχικοί/ές, αντιφασίστες-στριες πραγματοποιήσαμε τη δεύτερη μηχανοκίνητη παρέμβαση-περιπολία στο κέντρο της Αθήνας κινούμενοι αυτή τη φορά στη διαδρομή Μοναστηράκι – Ψυρρή -θησείο – Γκάζι – Πλατεία Κουμουνδούρου – Ομόνοια. Η συνέχιση της παρέμβασης μας και της οργανωμένης παρουσίας μας στους δρόμους της πόλης είναι ένα κάλεσμα σε άμεση και συνεχή δράση ενάντια στις φασιστικές συμμορίες, είναι αποτέλεσμα της απόφασης μας να αντιπαρατεθούμε έμπρακτα στο καθεστώς της εκμετάλλευσης και της υποταγής και τις παρακρατικές εφεδρείες του.
Μολότοφ στο Α. Τ. Ακρόπολης
Και για να δέσει, καθώς θα λέγαμε, το… γλυκό, την επομένη της αντιφασιστικής περιπολίας, στις 22 Σεπτεμβρίου, Σαββατόβραδο, εκδηλώθηκε οργανωμένη καταδρομικού χαρακτήρα επίθεση στο Α.Τ. της Ακρόπολης.
Στην… «ανωμοτί» – ανώνυμη προκήρυξη που ακολούθησε και δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο indymadia, οι συντάκτες του κειμένου υποστηρίζουν τα εξής: «Το βράδυ του Σαββάτου στις 29/9, επιτεθήκαμε στο Α.Τ. Ακροπόλεως με μπιτόνια βενζίνης και βόμβες μολότωφ και πυρπολήσαμε την είσοδο του καθώς και αυτοκίνητα και μηχανές, υπηρεσιακά, προσωπικά των μπάτσων και κατασχεμένα, που βρίσκονταν παρκαρισμένα στο δρόμο μπροστά από το Α.Τ. Ήταν μια δυναμική αντανακλαστική κίνηση ως απάντηση στο όργιο αστυνομικής καταστολής χουντικού τύπου που βιώσαμε όλοι την ημέρα της γενικής απεργίας στις 26/9, με τις εκατοντάδες προσαγωγές, τις , συλλήψεις, τη δημόσια διαπόμπευση συλληφθέντων, τα χημικά και το ξύλο σε προσυγκεντρώσεις σε γειτονιές της Αθήνας και στην κεντρική πορεία. Τα καθάρματα της ΕΛ.ΑΣ., από την ηγεσία μέχρι τον τελευταίο μπατσάκο που βαράει σκοπιά σε κάποιο Α.Τ., ας γνωρίζουν ότι τίποτα δεν μένει αναπάντητο…
ΥΓ. Τα ιδία ακριβώς ισχύουν και για τα τσογλάνια των Δέλτα και Δίας που, εκτός τόσων άλλων, επιτέθηκαν χθες το βράδυ στην αντιφασιστικής -μοτοπορεία και χτύπησαν και συνέλαβαν συντρόφους. Έχουμε ακόμα πολλά σχέδια να καταστρώσουμε και τα καλύτερα τα φυλάμε για αυτούς… Την αλληλεγγύη μας στους συλληφθέντες».
Διανύουμε ανυπερθέτως την belle epoque της βίας…
Πηγή: «Το Ποντίκι»

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *