13 Σεπτεμβρίου 2012

Με αμείωτη σφοδρότητα συνεχίζεται ο εμφύλιος πόλεμος στην Τουρκία


Με την πρόσφατη ανακοίνωση που εκδώσαν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρώντας να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί σχετικά με την αντιμετώπιση  του ΡΚΚ, και στην οποία καταγράφουν 373 νεκρούς Κούρδους αντάρτες σε διάστημα 5 μηνών και αντίστοιχα την απώλεια 88 Τούρκων στρατιωτών, επιτυγχάνουν το τελείως αντίθετο αποτέλεσμα. Αποδεικνύουν ότι είναι ανίκανοι να συντρίψουν το Κουρδικό αντάρτικο όπως πολύ θα επιθυμούσε το τουρκικό αστικό κατεστημένο, ότι ο εμφύλιος εξαπλώνεται και το αίμα του Τουρκικού λαού χύνεται ποτάμι.

Ένα ερώτημα που προκύπτει είναι με τι όρους δίνονται αυτές οι μάχες; Η παράθεση αριθμών και στατιστικών θολώνει την εικόνα του πολέμου που πάντα είναι βρώμικος! Το Κουρδικό Πρακτορείο Φερτά (31/8/2012) στο κείμενο του «ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ» αποκαλύπτει την αγριότητα του εμφυλίου και τα εγκλήματα του Τουρκικού Στρατού. Διαβάζουμε λοιπόν: «Ανατριχιαστική αναφορά από την IHD για το Γκέτσιμλι: 3 αντάρτες εκτελέστηκαν. Η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) δημοσίευσε την αναφορά της σχετικά με την ένοπλη σύγκρουση στο Γκέτσιμλι στις 4 Αυγούστου κατά την οποία είχαν χάσει την ζωή τους 14 αντάρτες και είχαν τραυματιστεί κάποιοι πολίτες. Σύμφωνα με την αναφορά τρεις αντάρτες εκτελέστηκαν ενώ ήταν τραυματισμένοι, στρατιώτες και κορουτζούδες κλωτσούσαν τα πτώματα, ενώ κάποιοι στρατιώτες έβαλαν φωτιά σε χωρικούς και τους απείλησαν με το όπλο στο κεφάλι. Ο πρόεδρος του παραρτήματος της IHD Ισμαήλ Ακμπουλούτ, ο γραμματέας Σαίτ Τσαλαγιάν έκαναν έρευνα στο χωριό Γκέτσιμλιτου νομού Χακκάρι.

Υποβολή μήνυσης. Στις 30 Αυγούστου ο δικηγόρος Μιράζ Τσαλί και ο Σαγίτ Τσαλαγιάν από την IHD έκαναν δεύτερη επίσκεψη στην περιοχή όπου έγινε το γεγονός και ετοίμασαν αναφορά. Η επιτροπή της IHD υπέβαλλε μήνυση στην εισαγγελία του Χακκάρι σχετικά με την εκτέλεση τουλάχιστον 3 ανταρτών και την επίθεση που δέχτηκαν οι χωρικοί. Σύμφωνα με αυτά που αποκόμισαν από τις συναντήσεις τους με τους χωρικούς, η σύγκρουση άρχισε στις 22.45 της 4ης Αυγούστου και κράτησε μαζί με τα διαλείμματα  περίπου δυόμιση ώρες. Λίγο πιο πέρα οι χωρικοί είδαν έναν αντάρτη που είχε πέσει στα βράχια, είχε τραυματιστεί στο χέρι και δεν μπορούσε να σηκωθεί. Όταν ο μαχητής του ΠΚΚ κινήθηκε προς το ποτάμι, στρατιώτες που ήταν στην γέφυρα τον πρόσεξαν, πέρασαν την γέφυρα με ένα τεθωρακισμένο όχημα και πήγαν στην άλλη όχθη. Ο μαχητής κρυβόταν μέσα στο νερό όταν το τεθωρακισμένο όχημα και 4 άτομα των ειδικών δυνάμεων άρχισαν να πυροβολούν. Καθώς όμως δεν τον βρήκαν, ο διοικητής του συντάγματος πήγε στην γέφυρα και με είκοσι στρατιώτες γύρω του, κάλεσε τον μαχητή να παραδοθεί. Τότε ο τραυματισμένος στο χέρι μαχητής εμφανίστηκε και σήκωσε ψηλά τα χέρια και βγήκε από το νερό, αλλά τότε μπροστά στα μάτια των χωρικών τον σκότωσαν με βολές από το θωρακισμένο όχημα και από τους στρατιώτες. Χωρικοί που αντέδρασαν στην εκτέλεση δέχτηκαν και αυτοί τα πυρά των στρατιωτών. Δυόμιση ώρες μετά την εκτέλεση η σωρός του αντάρτη βρέθηκε και ανασύρθηκε από τους χωρικούς 200-250 μέτρα πιο πέρα στο ποτάμι.

ΟΧΗΜΑ ΤΥΠΟΥ ΣΚΟΡΠΙΟΣ ΠΕΡΑΣΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΑΝΤΑΡΤΗ. Σχετικά με την σωρό του αντάρτη που ήταν μπροστά στο φυλάκιο, αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως ανήκε σε μαχητή του ΠΚΚ που τραυματίστηκε, αλλά όταν αυτό έγινε αντιληπτό από όχημα τύπου Σκορπιός (Akrep),αυτό γύρισε πίσω και τον σκότωσε περνώντας πάνω από το κεφάλι του».

Όμως όσοι βλέπουν την ένταση του εμφυλίου στην Συρία και το προσφυγικό φαινόμενο που εντείνεται εκεί, καλό θα ήταν να ρίξουν μια ματιά και στη γειτονική Τουρκία. Σύμφωνα με την αρθρογραφία «Τα αποτελέσματα των συγκρούσεων στη Ν.Α Τουρκία είναι πλέον εμφανή αφού έχουν δημιουργήσει προσφυγικό πρόβλημα! Περισσότεροι από το 30% των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων (IDP: internally displaced persons) των κρατών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης ζουν στην Τουρκία! Τα στοιχεία έδωσε ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στην Τουρκία ο αριθμός είναι εφιαλτικός και ανέρχεται στο ένα εκατομμύριο άτομα. Οι εσωτερικές εκτοπίσεις είναι αποτέλεσμα αναταραχών και ενόπλων συγκρούσεων στο εσωτερικό των χωρών, όπως για παράδειγμα η κατάσταση στη νοτιοανατολική Τουρκία με το κουρδικό αντάρτικο».

Αλλά ας επιστρέψουμε στον Τουρκικό Στρατό. Τα πολεμικά επεισόδια είναι συνεχή και εντείνουν τον προβληματισμό των στρατηγών και της κυβέρνησης Ερντογάν. Σε πολλούς δρόμους της Νοτιοανατολικής Τουρκίας το PKK έχει τοποθετήσει νάρκες με αποτέλεσμα οι μονάδες του τουρκικού στρατού να δυσκολεύονται στις μετακινήσεις και να μετρούν θύματα. Αυτό συνέβη πρόσφατα σε δυο περιπτώσεις. Στην περιοχή Μπεγτουσεμπάπ ένας στρατιώτης σκοτώθηκε όταν πάτησε σε νάρκη την ώρα που μαζί με άλλους στρατιώτες συμμετείχαν σε επιχειρήσεις εντοπισμού ανταρτών.  Άλλοι τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν στην περιοχή Μπάτμαν όταν το όχημα τους πέρασε πάνω από νάρκη η οποία είχε τοποθετηθεί σε κεντρική οδική αρτηρία. Το όχημα ανήκε στη στρατοχωροφυλακή, καταστράφηκε και η κατάσταση της υγείας των τραυματιών θεωρείται σοβαρή.

Όσο και αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως δεν υπάρχει κανένα σημείο στην Τουρκία που να ελέγχεται από το PKK, η δράση της Κουρδικής οργάνωσης δείχνει το ακριβώς αντίθετο. Τούρκοι στρατιώτες δέχθηκαν επίθεση από αντάρτες του PKK στην περιοχή Σεμντίνλι της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Μετά από μάχες πολλών ωρών δυο στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι επτά τραυματίστηκαν. Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα από την πλευρά του PKK. Οι μάχες έγιναν σε χαράδρες και οι Κούρδοι είχαν εγκλωβίσει τους στρατιώτες οι οποίοι δεν είχαν κανένα δρόμο διαφυγής.

Στην Τουρκία όμως οι φαντάροι δε πέφτουν θύματα μόνο από τις σφαίρες των Κούρδων ανταρτών. Ο εθνικιστικός παροξυσμός και η μεγαλομανία της κυβέρνησης Ερντογάν και των Στρατηγών, διχάζει τον λαό, πιέζει τον Στρατό για αποτελέσματα που δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν καθώς η στρατιωτική λύση του Κουρδικού ζητήματος είναι αδύνατη, τελικά, ωθεί σε εγκλήματα του Στρατού εις βάρος των Στρατιωτών. Πρόσφατα υπαξιωματικός δολοφόνησε στρατιώτη καθαρίζοντας το όπλο του, ενώ η έκρηξη που σημειώθηκε σε αποθήκη πυρομαχικών στο Αφιόνκαραχισάρ προκάλεσε δεκάδες νεκρούς.

Στην Ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου 8/9/2012 παρουσιάστηκε η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ για τη θανατηφόρα έκρηξη. Πουθενά όμως δεν αναδεικνύονται οι ευθύνες και δε γίνεται κανένας καταλογισμός αυτών, θυμίζοντας ότι συμβαίνει και στον Ελληνικό Στρατό όπου πάντα «η εγχείρηση πέτυχε, αλλά ο ασθενής απεβίωσε», σε συνδυασμό με τις υποσχέσεις των πολιτικών ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ότι «θα χυθεί άπλετο φως, το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο» κλπ.κλπ.κλπ. Ας δούμε την ανακοίνωση:

«Μετά από την κατάργηση της Πυριτιδαποθήκης του Σουσουρλούκ, 284.550 τεμάχια από χειροβομβίδες μεταφέρθηκαν και αποθηκεύτηκαν προσωρινά στην αποθήκη πυρομαχικών που βρίσκεται εγκατεστημένη στο Αφιόν. Η καταμέτρηση, κατανομή και η επανατοποθέτηση τους στην αποθήκη άρχισε υπό την εποπτεία του διοικητή του λόχου στις 4/9/2012. Ενώ συνεχιζόταν αυτή η δραστηριότητα, στις 21.15 της 5/9/ 2012 συνέβησαν δύο διαδοχικές εκρήξεις. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των αυτοπτών μαρτύρων η έκρηξη συνέβη εντός της αποθήκης. Εκείνη την στιγμή εντός της αποθήκης βρισκόταν δύο υπαξιωματικοί, δύο έφεδροι λοχίες και 3-4 οπλίτες μακράς θητείας. Η αποθήκευση αυτή γινόταν από το αρμόδιο και ειδικό σε αυτά προσωπικό. Οι υπόλοιποι στρατιώτες δεν ήταν μέσα στην αποθήκη, αλλά μπροστά και έξω από αυτήν.

Κατά την έναρξη της εργασίας έγιναν από τον επιλοχία -μάρτυρα- Μπεντρί Ναϊμ οι απαραίτητες προς τους δεκανείς και στρατιώτες, προειδοποιήσεις και υπενθυμίσεις. Όταν σκοτείνιασε ο καιρός η εργασία συνεχίστηκε με την σκέψη ¨λίγα πυρομαχικά έμειναν έξω, να τα ασφαλίσουμε και να τελειώσουμε την διαδικασία¨.

Δεν έγιναν 'όμως γνωστές πληροφορίες σχετικά με το πώς συνέβη η έκρηξη. Κάποια ΜΜΕ ανέφεραν προς την κοινή μας γνώμη πως οι στρατιώτες-μάρτυρες ήταν νεοσύλλεκτοι. Αυτό δεν έχει καμιά σχέση με την αλήθεια. Έτσι: 1) 15 από τους μάρτυρες στρατιώτες μας ήταν σύντομης θητείας. 2) Οι στρατιώτες σύντομης θητείας μετά από την τριών εβδομάδων βασική εκπαίδευση και την ορκωμοσία τους, διανέμονται στις μονάδες τους. Αυτοί οι 15 στρατιώτες μας ήταν στρατιώτες ενός μήνα. Αυτοί δεν έκαμναν την κατανομή και αποθήκευση των πυρομαχικών, αλλά είχαν τοποθετηθεί στο να μεταφέρουν τα κιβώτια χωρίς να μπούνε μέσα στην αποθήκη. Την κατανομή και αποθήκευση την έκαναν εντός της αποθήκης δύο υπαξιωματικοί, δύο έφεδροι λοχίες και 3-4 στρατιώτες μακράς θητείας. Από τους 6 στρατιώτες μας που έγιναν μάρτυρες που υπηρετούσαν την επονομαζόμενη θητεία μακράς περιόδου -15 μήνες-, οι δύο ήταν στρατιώτες 12 μηνών, ο ένας 9 μηνών, οι δύο 6 μηνών και ό ένας 3 μηνών. Στο ¨Τεχνικό Εγχειρίδιο προδιαγραφών ασφαλείας και αποθήκευσης πυρομαχικών¨ που εξεδόθη από την Διοίκηση Στρατού Ξηράς το 2010 περιλαμβάνεται διάταξη που αναφέρει πως ¨πυρομαχικά ελαφρών όπλων (συμπεριλαμβανομένων των χειροβομβίδων) δεν αποθηκεύονται στην ύπαιθρο¨. Φαίνεται ότι σε κάποια ΜΜΕ χωρίς ακόμη να έχει καθοριστεί από τις διοικητικές, τεχνικές και δικαστικές το πώς έγινε το περιστατικό, άτομα ανεύθυνα και χωρίς πληροφορίες και εμπειρία κάνουν δηλώσεις και παραπληροφορούν την κοινή γνώμη".

Το ερώτημα όμως παραμένει: Γιατί έγινε η έκρηξη και σκοτώθηκαν 25 νέοι άνθρωποι; Είχε προηγηθεί ανακοίνωση των ΤΕΔ επίσης στην ιστοσελίδα τους: 1. Στις 5 Σεπτεμβρίου και ώρα 21.15 κατά την διάρκεια εργασιών σε αποθήκη της Διοίκησης Πυρομαχικών που υπάγεται στην Δ.Μ. του Στρατού Ξηράς , για άγνωστο ακόμη λόγο συνέβη έκρηξη την ώρα εργασιών σε αποθήκη χειροβομβίδων, με αποτέλεσμα 25 στρατιώτες μας να γίνουν μάρτυρες και 4 μέλη του προσωπικού τραυματίστηκαν ελαφριά. 2. Σχετικά με το θέμα άρχισε διοικητική και δικαστική έρευνα. 3.Ευχόμαστε έλεος από τον Αλλάχ για τους μάρτυρες μας που έχασαν την ζωή τους στο θλιβερό περιστατικό, υπομονή στις οικογένειες και στους συναδέλφους τους και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες μας.
Όπως στην Ελλάδα, έτσι και την Τουρκία για να βγάλει άκρη μια ΕΔΕ και να αποδώσει ευθύνες «ο Αλλάχ ή ο Θεός πρέπει να είναι Μεγάλος».

Πρώτα απ' όλα, όμως, πρέπει να είναι Υπαρκτός.
Ως εκ τούτου, τι να περιμένεις από μια ΕΔΕ;   Συγκάλυψη, Σωτηρία του Γοήτρου του Στρατού και συλλυπητήρια!

Είναι όμως ώρα το σύνολο του λαού της Τουρκίας να αναγνωρίσει τα αδιέξοδα της κυρίαρχης πολιτικής. Να πει φτάνει πια. Αρκετό αίμα χάσαμε από τον εθνικισμό, το θρησκευτικό παροξυσμό και την πολεμοκαπηλεία. Μόνο ενωμένοι οι εργάτες θα κατορθώσουν να σταματήσουν τον πόλεμο και να διεκδικήσουν τα κοινά τους δικαιώματα.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ                
 ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437 
diktiospartakos.blogspot.com

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *