26 Σεπτεμβρίου 2012

Φεύγουν (;) οι Αμερικανοί από το Αφγανιστάν, φεύγει και ο ελληνικός στρατός!


Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες «Το τελευταίο «κύμα» των 33.000 αμερικανών στρατιωτών που έστειλε ο πρόεδρος Ομπάμα πριν από τρία χρόνια στο Αφγανιστάν αποχωρεί από τη χώρα επιστρέφοντας στα προ αποστολής επίπεδα. Η αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν είχε ως στόχο την αποδυνάμωση των Ταλιμπάν και τη δημιουργία συνθηκών για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, ώστε να προχωρήσει η εκπαίδευση του αφγανικού στρατού και αυτός να αναλάβει την ασφάλεια της χώρας, επιτρέποντας το ενδεχόμενο της απεμπλοκής των δυνάμεων της Δύσης».



Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Νατοϊκές δυνάμεις στο Αφγανιστάν βρίσκονται σε τρομερό αδιέξοδο. Οι επιθέσεις που δέχονται είναι συνεχείς, βάλλονται ακόμη και εντός των πιο καλά φυλασσόμενων σημείων, ενώ συχνά είναι τα πλήγματα από μέλη της αντίστασης που έχουν διεισδύσει εντός των ταγματασφαλίτικων αφγανικών δυνάμεων. Πρόσφατα τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν σκοτώθηκαν στη διάρκεια επίθεσης που δέχθηκαν, πιθανότατα από άνδρες της αφγανικής αστυνομίας, στο νότιο τμήμα της χώρας. Πρόκειται για το δεύτερο συμβάν αυτού του είδους σε λιγότερο από δώδεκα ώρες. Συνολικά 51 μέλη της Isaf έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του έτους σε επιθέσεις Αφγανών αστυνομικών ή στρατιωτών.

Οι δηλώσεις αποχώρησης των ξένων μισθοφόρων συχνά ικανοποιούν τις ανάγκες δημοσίων σχέσεων και δε σημαίνουν φυγή των ιμπεριαλιστικών στρατευμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Αφγανός ομόλογός του Χαμίντ Καρζάι επαναβεβαίωσαν, τον "στόχο" να αποχωρήσουν τα διεθνή στρατεύματα από την ασιατική χώρα στο τέλος του 2014.Ο Αφγανός πρόεδρος εξέδωσε μονομερώς μια γραπτή ανακοίνωση, με την οποία διαβεβαίωσε ότι μέσα στο ερχόμενο έτος (2013) οι αφγανικές δυνάμεις ασφάλειας "θα αναλάβουν τα καθήκοντα της νατοϊκής δύναμης Isaf". Είχε μεσολαβήσει η σφαγή από Αμερικανό στρατιώτη 16 αμάχων, που κατοικούσαν κοντά σε αμερικανική στρατιωτική βάση στην περιοχή της Κανταχάρ.



Στα ερωτήματα που έχουν προκύψει επιχειρεί να απαντήσει και η τοποθέτηση της ρωσικής πλευράς. «Σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένης και της περιοχής της Ασίας, συνεχίζουν να υπάρχουν αρκετές προκλήσεις και απειλές. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η δημιουργία ενός είδους «Τόξου αστάθειας», από τη Βόρεια Αφρική μέχρι το Αφγανιστάν», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ, στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της Διάσκεψης για την Αλληλεπίδραση και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA), που ήταν αφιερωμένη στην 20η επέτειο της ύπαρξης του φορέα. Ο ρώσος ΥΠΕΞ επίσης, αναφερόμενος στις σοβαρές, όπως τις χαρακτήρισε, ποιοτικές αλλαγές που συντελούνται σήμερα σε όλο τον κόσμο, σημείωσε ότι «τα γεγονότα της διεθνούς ζωής επιταχύνονται δραματικά και ότι το κύριο χαρακτηριστικό των αλλαγών)είναι η δημιουργία ενός πολυπολικού διεθνούς συστήματος, στο οποίο ο κύριος ρόλος ανήκει στην Ασία». Δεν θα μπορούσε να λείψει η ειδική αναφορά στην ταραγμένη χώρα της Κεντρικής Ασίας, το Αφγανιστάν και ειδικότερα στα αμερικανο-ΝΑΤΟϊκά σχέδια γι’ αυτήν.

Οι ξένες βάσεις φεύγουν για να μείνουν. Ο Λαβρόφ χαρακτήρισε αντιφατικό να παραμένουν οι ξένες βάσεις στο Αφγανιστάν, τη στιγμή που ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δηλώνουν ότι θα αποσύρουν από τη χώρα τα στρατεύματα τους το 2014. «Δεν μπορεί παρά να μας ανησυχεί το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στη χώρα -είπε- ιδίως όταν έχουμε αντιφατικές δηλώσεις για  σχέδια ξένης στρατιωτικής παρουσίας. Είναι χαρακτηριστικές άλλωστε οι δηλώσεις, ότι ενώ τα ξένα στρατεύματα θα εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν το 2014, οι ξένες βάσεις θα  παραμείνουν εκεί. Πρέπει να ξεκαθαριστεί: Εξετελέσθη η αντιτρομοκρατική αποστολή εκεί ή όχι; Υπάρχουν αμφιβολίες γι’ αυτό; ‘Η η παραμονή των βάσεων έχει κάποιον άλλο σκοπό, άσχετο με το Αφγανιστάν;». Και κατέληξε ο υπουργός: «Ο στόχος μας είναι κοινός. Ένα ειρηνικό Αφγανιστάν, το οποίο να ευημερεί. Μια χώρα που δεν θα αποτελεί τρομοκρατική απειλή ή απειλή από την εξαγωγή ναρκωτικών για τους γείτονες και για ολόκληρο τον κόσμο».

 Ο Λαβρόφ επίσης, απαίτησε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια σε  όλα τα σχέδια που εξυφαίνονται για το Αφγανιστάν. «Πολύ περισσότερο, που η εντολή για ξένη παρουσία εκεί, έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ως γνωστόν, στο Αφγανιστάν βρίσκεται ένα πολυεθνικό στρατιωτικό σώμα, το οποίο διοικείται από ανώτατους αξιωματικούς  των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και τα Νατοϊκά στρατεύματα της ISAF. Τα κύρια καθήκοντα των δύο σωμάτων, σύμφωνα με τη διοίκηση τους, είναι η εξουδετέρωση των «Ταλιμπάν» και της «Αλ Κάϊντα». Μετά την αποχώρηση του ΝΑΤΟ και των εταίρων της Συμμαχίας, η ασφάλεια στη χώρα θα υποστηρίζεται από 300.000 Αφγανούς στρατιώτες και αστυνομικούς. Εκτός αυτού, για τη συντήρηση και τον εξοπλισμό των αφγανικών δυνάμεων, το ΝΑΤΟ θα δαπανά 4,1 δισ. δολάρια, ετησίως.

Από τα παραπάνω συνειδητοποιούμε καταρχήν ότι η παρουσία των Νατοϊκών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν σχετίζονταν πάντα με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, καθώς η Ασία και ο Ειρηνικός Ωκεανός αναβαθμίζονται γεωστρατηγικά και αποτελούν επικίνδυνες εστίες έντασης. Η επέμβαση στο Αφγανιστάν αποτέλεσε παράλληλα πρόκριμμα για τη διεξαγωγή του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» που στοχοποίησε παγκόσμια τον κόσμο της εργασίας και τα κινήματα του, καταρχήν μέσα στις ίδιες της καπιταλιστικές μητροπόλεις με τους τρομονόμους και τους πατριωτικούς νόμους.  Ιδεολογικός μανδύας όλων αυτών ήταν το δόγμα του «Πολέμου των Πολιτισμών» που προπαγάνδισαν τα νεοσυντηρητικά γεράκια του Μπους. Σήμερα διαπιστώνουμε ότι μια χυδαία ταινία, που προκαλεί τεράστια ερωτηματικά, «προκαλεί» το μουσουλμανικό φονταμενταλισμό, επιχειρώντας να αποκρύψει το κοινωνικό ζήτημα που με εξαιρετική ένταση ήρθε στο προσκήνιο λόγω της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και να διεκδικήσει νέου τύπου «εθνικής ενότητα»

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΦΟΥ ΔΙΕΔΩΣΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ. Ο Ελληνικός καπιταλισμός αναδιατάσσει τις δυνάμεις του με βάση τις σύγχρονες προτεραιότητες του.  Βασικός στόχος του αστικού κόσμου τίθεται η εμπέδωση του κοινωνικού και εργασιακού μεσαίωνα ως απαραίτητη προϋπόθεση του νέου γύρου κερδοφορίας του, η ένταση της στρατηγικού χαρακτήρα συμμαχίας του με το Ισραήλ και ως μέσο αναβάθμισης του ρόλου της στην Ανατολική Μεσόγειο.  Μετά από 11 χρόνια και έχοντας καταβάλλει ο λαός μας ένα υπέρογκο κόστος, το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα αποχωρεί, έχοντας περιορίσει τη δύναμη του από τους 220 Μισθοφόρους σε 140, έχοντας εμπλακεί σε μάχες με την Αφγανική αντίσταση, έχοντας δολοφονήσει αμάχους!  Σύμφωνα με «Τα Νέα» η επιστροφή γίνεται «και για εξοικονόμηση πόρων», όπως  ανέφερε σε απάντησή του στη Βουλή ο υφυπουργός Άμυνας Δ. Ελευσινιώτης. Για έναν-δύο μήνες θα μείνουν πίσω 7 αεροπόροι (που εκπαιδεύουν Αφγανούς στη διοικητική υποστήριξη μονάδας με μεταγωγικά αεροπλάνα C-27) και 4 επιτελείς στη διοίκηση της Διεθνούς Δύναμης ISAF.

Το ποια είναι τα ιμπεριαλιστικά προτάγματα στην περιοχής μας αποκαλύπτεται και μέσα από  τα δημοσιεύματα που αποκαλύπτουν ότι «Την απόσυρση της Στρατιάς του Αιγαίου ζητά το ΝΑΤΟ από την Τουρκία». Μαχητικά αεροσκάφη και συστοιχίες πυραύλων  είναι κυρίως  τα όπλα που τo NATO ζήτησε από την Άγκυρα να μεταφέρει  από τα παράλια του Αιγαίου όπου βρίσκονται για να αντιμετωπίσει την Ελλάδα, στα σύνορα με την Συρία, υποστηρίζει νέο δημοσίευμα  τουρκικής εφημερίδας- της αγγλόγλωσσης Today’s Zaman αυτή την φορά. Μετά την Tafar  πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της κ. Lale Κemal στην Today’s Zaman (με τίτλο «Washington not warm towards 24-hour Intel sharing on RKK»), αναφέρει και αυτή ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν διαμηνύσει στην Τουρκία ότι ο στρατιωτικός εξοπλισμός ο οποίος βρισκόταν επί μακρόν στο Αιγαίο για να αποτρέψει την Ελλάδα θα μετακινηθεί προς τα σύνορα με τη Συρία, όπου τόσο το κενό εξουσίας που έχει προκύψει από τον εμφύλιο στη χώρα αυτή όσο και η αυξανόμενη κινητικότητα του ΡΚΚ συνιστούν μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας σε σύγκριση με την Ελλάδα. Σημειώνεται δε - προφανώς ενισχυτικά του αιτήματος - ότι η «Ελλάδα η βρίσκεται αυτή τη στιγμή αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση».

Απαιτείται τώρα η κλιμάκωση των αγώνων μας ενάντια στον σύγχρονο Κοινοβουλευτικό Ολοκληρωτισμό. Καμιά εμπλοκή του Στρατού σε επιχειρήσεις Καταστολής Πλήθους και χαφιεδισμού των πολιτών. Καμιά εμπλοκή του Στρατού σε αστυνομικές επιχειρήσεις και δίωξης μεταναστών. Αγώνας ενάντια στην κρατική τρομοκρατία, το Χαφιεδισμό-Παρακολούθηση-Έλεγχο του κόσμου της εργασίας. Υπεράσπιση-Διεύρυνση των Λαϊκών Ελευθεριών. Άμεση επιστροφή όλων των στρατευμάτων που βρίσκονται εκτός συνόρων. Άμεση έξοδος από ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ-Ε.Ε. Να μπλοκάρουμε την στρατιωτική συμφωνία στρατηγικού χαρακτήρα μεταξύ των ελληνικών κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΔΗΜΑΡ και του Κράτους Τρομοκράτη Ισραήλ. Καμιά διευκόλυνση, καμιά συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα και τους σχεδιασμούς βάρβαρων επεμβάσεων σε Συρία και Ιράν.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ         ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
 ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437    diktiospartakos.blogspot.com

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *