26 Σεπτεμβρίου 2012

Γόνιμη απελπισία…

  του Νίκου Κουνενή
Το πέμπτο συνέδριο των χριστιανορθόδοξων ψυχοθεραπευτών λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες στον Βόλο (23-29 Σεπτεμβρίου). Η πρωτοβουλία αυτών των συνεδρίων ανήκει σε αμερικανούς, άγγλους και έλληνες ορθόδοξους χριστιανούς και σε αφιέρωμα (ολοσέλιδο, πρωτοσέλιδο, και δισέλιδο σε έκταση), που δημοσιεύτηκε στο ένθετο «Τέχνες και Γράμματα» της Κυριακάτικης Καθημερινής της 23/9 πληροφορούμαστε για τις θέσεις των διοργανωτών σχετικά με την εγχώρια οικονομική κρίση, τις αιτίες και τα παρεπόμενά της. Τις πληροφορίες δίδει ο συνεντευξιαζόμενος ψυχίατρος, πρεσβύτερος Βασίλειος Θερμός (μεγάλη η χάρη του).
   «Δεν είμαστε σε πόλεμο με την τρόικα. Είμαστε σε πόλεμο με αυτή την όψη του εαυτού μας που, ενώ είναι σκοτεινή και καταστροφική, την παραχαιδέψαμε, την ανεβάσαμε στην επιφάνεια, της δώσαμε τα ηνία της ζωής μας και τελικά έφτασε η χώρα σ’ αυτό το σημείο», επισημαίνει ο αγιόψυχος επιστήμων (μεγάλη η χάρη του). Τουτέστιν, «μαζί τα φάγαμε», όπως έλεγε και ο λιγότερο εθισμένος σε ευαίσθητες χριστιανικές διατυπώσεις, Θεόδωρος Πάγκαλος. Για να μην έχουμε, μάλιστα, αμφιβολίες για την εκτίμηση την οποία τρέφει ο σεπτός πρεσβύτερος (μεγάλη η χάρη του) για τον προαναφερθέντα εγγονό του δικτάτορα και τις εμβληματικές ερμηνείες της κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας στις οποίες αυτός προβαίνει, επαναλαμβάνει και ο ίδιος, σε ηπιότερη διατύπωση: «Δεν τα κλέψαμε όλοι μαζί, αλλά σχεδόν όλοι μαζί τα φάγαμε». (Προφανώς αυτοί που τα έκλεψαν, κέρασαν στη συνέχεια τους υπόλοιπους, διότι αλλιώς δεν βγαίνει νόημα από την ατάκα).
   Τα φάγαμε, δεν τα φάγαμε, πάντως, η κατάσταση είναι όντως απελπιστική, παραδέχεται γενναιόψυχα ο φωστήρας της χριστιανορθόδοξης (παρα)ψυχιατρικής (μεγάλη η χάρη του). Οπότε; Οπότε ας ταπεινωθούμε περαιτέρω διότι υπό ορισμένες προυποθέσεις «η απελπισία είναι αφάνταστα γόνιμη» (!) και η κατάθλιψη «υγιής»!
   Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τις συνθήκες διεξαγωγής του σωτήριου για την Ψυχή ημών των κατεθλιμμένων αμνών του εν λόγω Ψυχορθοδόξου Συνεδρίου, υποθέτουμε πάντως πως στα τσιμπούσια τα οποία ακολουθούν τις διεθνείς αυτές συναντήσεις δεν εμφανίζεται το παραμικρό ίχνος καταθλιπτικής διάθεσης ή απελπισίας. Με τους φόρους και τα χαράτσια ημών και αλλοεθνών «υγιών κατεθλιμμένων» πληρώνονται όλα τούτα, οπότε, χωρίς έγνοιες και άγχη, οι θεοσεβείς ψυχαναλυτές μας μπορούν να χαιδεύουν με άφατη χριστιανική στοργή τα τιγκαρισμένα προκοίλια τους, και να ανακαλούν γουργουρίζοντας (εν ονόματι της αγίας δυάδας του ιερού εντεροστομαχικού τους συστήματος) την  παγκάλειο διαβεβαίωση «μαζί τα φάγαμε!» Εις υγείαν των αμύητων – κατεστραμμένων ήδη, ή οδευόντων προς την  καταστροφύη- κορόιδων.
                                                                                    kounenik@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *